top of page
  • Foto van schrijverRode rik

Duurzamer transporteren. Hoe verbeter ik mijn supply chain?Hoe zet je de eerste stappen in het verduurzamen van jouw logistiek? Welke mogelijkheden zijn er om sustainability een (grotere) rol in jouw supply chain te geven? En wat kan je als bedrijf doen aan sustainability als je sterk afhankelijk bent van transport?


Door middel van dit artikel zal ik proberen te helpen bij het evalueren van de mogelijke transportmethoden, en het inrichten van het verzendproces.


1. Duurzamer transporteren begint door een stap terug te zetten, en te kijken naar jouw gehele logistieke keten.

De volgende stap is kijken naar welke pijler de hoogste prioriteit heeft voor jouw bedrijf. Welk doel wil je bereiken? Hou hierbij in gedachten dat de gekozen pijler weer invloed heeft op de andere pijlers.

A) Kosten

B) Snelheid

C) Betrouwbaarheid

D) Duurzaamheid


Is snelheid, voor bijvoorbeeld een ad hoc zending, je hoogste prioriteit, dan kan er gekeken worden naar luchtvracht of parcel zendingen. Heb je iets meer tijd en wil je je meer focussen op duurzaamheid? Dan kan er begonnen worden bij zeevracht of de goederentrein.

De prioriteit kan per zending verschillen.


2. Wil je de kosten zo laag mogelijk houden, kijk dan verder dan enkel de directe kosten.

A) Wat als de zending bijvoorbeeld onverhoopt te laat geleverd wordt? Zijn er boeteclausules, of kunnen monteurs niet aan de slag of ingepland worden?

B) Wat als goederen beschadigd aankomen? Zal er een nalevering volgen? En is het product wel uit voorraad leverbaar?

Er zijn veel scenario’s en punten waar je aan moet denken.


3. Duurzame keuzes maken begint bij het bewust worden van het gehele logistieke proces. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de betrouwbaarheid van de service, en leveringsnauwkeurigheid vooral belangrijk zijn voor jouw bedrijf rond bepaalde data.

Denk bijvoorbeeld aan een productlancering, of de start van een installatieproject. Bedenk goed hoe transport strategisch gezien het best ingezet kan worden.


4. Bekijk de beschikbare transportmogelijkheden goed en overweeg welke keuze het meest aansluit op de behoeftes van jouw bedrijf, klant en milieu.

In kaart brengen

Nu wij de transportmethoden geëvalueerd hebben is het tijd om duurzame(re) mogelijkheden in kaart te brengen. Duurzamer vervoeren is meer dan alleen kiezen tussen bijvoorbeeld lucht- en zeevracht.


Voor duurzamer transporteren moeten huidige processen verbeterd worden, soms geschoven worden tussen vervoerswijze, en constant worden vernieuwd.

In andere woorden: identificeer, maak bewust prioriteiten en evalueer telkens weer.

Verbeteren

Voorkom onnodig transport. Zorg voor een hoge beladingsgraad, exportwaardig verpakte zendingen, en een goede logistieke planning.


Zorg bijvoorbeeld voor stapelbare pallets of kisten, waardoor vrachtruimtes optimaal benut kunnen worden, en vermijd onnodig grote dozen.

Verschuiven van vervoerswijze

Schakel over naar milieuvriendelijkere vervoerswezen waar mogelijk, zoals bijvoorbeeld de goederentrein, maar kijk ook naar multimodale combinaties waar mogelijk.


Multimodale combinaties kunnen positieve invloed hebben op co2 uitstoot of levertijden.


Vernieuwen

Kijk kritisch naar de huidige processen, en waar de hervormingen zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het materiaal van de verpakking, de hoeveelheid materiaal, of de indeling van het karton of de kist.

Freight Support heeft voor bestaande opdrachtgevers een (groot) aanbod aan intercontinentale transportmogelijkheden uitgerold, zodat er geschoven kan worden met vervoerswijze wanneer gewenst.


Onze services bestaan uit:

- Luchtvracht

- Parcel service/ pakkettendienst

- Zeevracht

- Goederentrein vanuit China


Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met mij op.

Roderik van der Luur

06 1323 5857

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page